logo

Bewegen

Wat moet ik weten?

Door te bewegen werk je aan je spierkracht. En verbeter je je evenwicht. Vaak is bewegen eenvoudiger dan je denkt.Bewegen versterkt je spieren. En dat is nodig om op de been te blijven. Bewegen kan op verschillende manieren, als je maar iets actiefs doet. Voor de een is het sporten, maar voor de ander is het een klusje in huis of de tuin doen, schoonmaken of de hond uitlaten. Gaat lopen lastig of gebruik je een loophulpmiddel?Dan zijn er andere mogelijkheden waardoor je toch kan werken aan je spierkracht.

Beweegrichtlijnen

Dit zijn de beweegrichtlijnen voor volwassenen en senioren:

Goede balans

Een goede balans zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker houdt en minder snel valt. Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van je evenwicht terwijl je staat of beweegt, zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond oprapen. Maar denk ook aan yoga. 

Wat kan ik zelf doen?

Bewegen kan op verschillende manieren. Hieronder hebben we wat tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Sportprogramma’s voor senioren

Veel sportscholen bieden programma’s aan voor senioren. Soms wordt zo’n programma (gedeeltelijk) door je zorgverzekeraar vergoed. Wil je er meer over weten? Neem dan contact op met de buurtsportcoach van je gemeente of een sportschool bij je in de buurt.

Tip 2: Samen buiten bewegen

Buiten samen met je buurtgenoten bewegen? Dat kan met Golden Sports. Ook als je lichamelijke klachten hebt. Bekijk of er een training bij jou in de buurt is.

Tip 3: Beweeg thuis

Wil je thuis meer bewegen? Dat kan ook. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je botten en spieren sterker te maken.

Ook heeft het Kenniscentrum Sport en Bewegen een beweegposter gemaakt met verschillende oefeningen. Deze kan je hier openen

Wie kan mij helpen?

Heb je hulp nodig of heb je vragen over bewegen? Dan zijn er verschillende professionals die je er bij kunnen helpen. Je kunt terecht bij je huisarts, de thuiszorg verpleegkundige, je sportschool of fysiotherapeut. Of klik op de button hieronder.