Mondgezondheid

Ouder worden heeft invloed op ons lichaam en op ons gebit. Doordat onze eetgewoonten veranderen naarmate we ouder worden en we vaak meer medicijnen slikken, is het van groot belang dat we door al deze veranderingen ook ons gebit goed blijven verzorgen. Ook bij het dragen van een kunstgebit is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan.

De mond schoonhouden bij het ouder worden

Poets twee keer per dag met een fluoride tandpasta. Als je last hebt van stijve handen wordt het poetsen met een gewone tandenborstel wat lastiger. Een oplossing kan zijn door een elektrische borstel te gebruiken. Er hoeft dan geen druk uitgeoefend te worden op de borstel.

Met een tandenborstel kom je niet in alle hoekjes en gaatjes. Gebruik aanvullende middelen voor de ruimte tussen de tanden, zoals ragers, tandenstokers en flosdraad.

De tong kan gereinigd worden met een tongschraper. Overleg met de tandarts of mondhygiëniste welk middel het beste bij je past en op welke manier je het beste de mond kunt schoonhouden.

Poetsintructiekaart

Er zijn speciale poetsinstructiekaarten door TNO Mondzorg ontwikkeld. Druk op de knop om de instructiekaart te bekijken. Ook kunt u de thuiszorgmedewerker vragen om u te ondersteunen bij het verzorgen van de mond. Wilt u meer weten? Kijk dan op de website De mond niet vergeten.