Valpreventie
Wat moet ik weten?
Iedereen wil zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven. Zo kun je blijven genieten van de dingen die voor jou belangrijk zijn. Een val kan dit in één klap veranderen, zelfs als je nog gezond en sterk bent. Wist je dat er jaarlijks zo’n één miljoen 65-plussers vallen? Gelukkig kun je zelf veel doen om een val te voorkomen. Bijvoorbeeld door je spieren en balans te trainen. Ook gezond eten en regelmatig je ogen laten controleren zijn belangrijk.
Met de campagne ‘Hoe sterk sta ik’ vraagt de overheid aandacht voor vallen. Je leest er ook meer over op www.hoesterkstaik.nl.
Medicijngebruik
De bijwerkingen van medicijnen kunnen het risico op een val vergroten, zonder dat je het zelf merkt. Je kunt bijvoorbeeld slaperig worden, langzamer reageren op dingen die er gebeuren, of je zicht kan slechter worden. Ook kan je last krijgen van slappere spieren of duizeligheid. Zo loop je ongemerkt meer risico om te vallen. Bespreek je medicijngebruik regelmatig met je arts of een andere zorgprofessional. Of laat je medicijnen checken bij de apotheek bij jou in de buurt.
Lees meer in de brochure 'Rechtop blijven staan met medicijnen'
Blijf op de been
Bewegen is belangrijk. Om goed en veilig te kunnen bewegen is een goed gezichtsvermogen belangrijk. Maar sta je er wel eens bij stil dat je voeten en schoenen ook aandacht verdienen om goed te kunnen staan en lopen? Verzorg je voeten daarom regelmatig. Verwijder eelt en knip teennagels regelmatig. Lukt het niet zelf? Ga dan naar een pedicure. Voor ernstige voetproblemen kan je via de huisarts een doorverwijzing krijgen voor een podotherapeut.
Goede ogen
Bij ouderen gaat het gezichtsvermogen vaak achteruit. Dat merk je niet altijd. Het kan voor valpartijen zorgen omdat je kleine oneffenheden in een pad of stoep minder goed ziet. Laat daarom ieder jaar je ogen controleren. Ook als je al een bril draagt.
Wat kan ik zelf doen?
Je bent misschien bang om te vallen, zoals veel mensen. Dat kan door verschillende dingen komen. Bijvoorbeeld doordat je minder goed ziet, je wat minder soepel beweegt of omdat je snel duizelig bent door medicatie. Je kunt zelf heel veel doen om vallen te voorkomen.
Cursussen
Er zijn speciale (gratis) cursussen om je risico op een val te verkleinen. Dit doe je samen met anderen en helpt je om sterk te blijven staan. Ook zorgt het ervoor dat je je zeker en zelfstandig voelt. De gezelligheid krijg je er gratis bij!
Wil je weten welke cursussen bij jou in de buurt zijn? Informeer bij je gemeente, het gezondheidscentrum of bij je fysiotherapeut. Zij kunnen je verder helpen.
Tips: zo voorkom je een val
Wist je dat vallen vaak thuis gebeurt? Dit heeft soms vervelende gevolgen. Met deze tips blijf je veilig op de been. Wat doe jij al om een val te voorkomen?
Bekijk hier alle tips en de bijbehorende filmpjes.
Test je risico op vallen
Wat is jouw risico op vallen? Test het eenvoudig en snel en ontdek wat jij kan doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan.
Wie kan mij helpen?
Heb je hulp nodig of heb je vragen over vallen en het voorkomen ervan? Of wil je graag aan de slag met bewegen? Dan zijn er verschillende professionals die je erbij kunnen helpen. Je kunt terecht bij je huisarts, de thuiszorg verpleegkundige, je sportschool of fysiotherapeut. Of klik op de button hieronder.