Gemeenten

Wilt u in uw gemeente aan de slag met preventie, zodat inwoners in meer gezonde jaren ouder worden? Hier vindt u meer wetenschappelijke onderbouwde kennis en praktische handreikingen.

Thema's

Valpreventie

Zo lang mogelijk fit, gezond en zelfredzaam blijven, zodat je voor jezelf kan blijven zorgen. Dat wil toch iedereen? Een val kan dit in gevaar brengen. Jaarlijks stijgt het aantal mensen dat als gevolg van een ongelukkige val komt te overlijden. Lees hier hoe je dit kan voorkomen

Mondgezondheid

Ouder worden heeft invloed op ons lichaam en op ons gebit. Doordat onze eetgewoonten veranderen naarmate we ouder worden en we vaak meer medicijnen slikken, is het van groot belang dat we door al deze veranderingen ook ons gebit goed blijven verzorgen.

Hersengezondheid

Dementie is een complexe en ingrijpende aandoening, waarvoor op dit moment nog geen genezing mogelijk voor is. Onderzoek heeft aangetoond dat er wereldwijd 30% van de gevallen van dementie potentieel te voorkomen of vertragen is door inzet van een gezonde leefstijl.

Voeding

Ouderen worden steeds ouder en het landelijk beleid is gericht op het streven om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Voor ouderen van 70 jaar en ouder is een gezond voedingspatroon en voldoende beweging cruciaal voor het behoud van gezondheid en fitheid.

Bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is van cruciaal belang om gezondheid en vitaliteit te behouden. Bewegen draagt naast het belang van behoud van de fysieke gezondheid, ook bij aan de mentale gezondheid. Bovendien is het een van de beschermende factoren tegen kwetsbaarheid.