Kans op dementie verkleinen

We zijn zelf het medicijn

Dementie is een hersenaandoening waar geen medicijn voor is. Het aantal gevallen van dementie neemt de komende jaren schrikbarend toe. Alzheimer Nederland voorspelt dat het aantal mensen met dementie in Flevoland verdriedubbelt: van 4.100 nu naar 14.000 in 2050. 

Dementie is niet te genezen. Wel weten wetenschappers steeds meer over het voorkomen van de ziekte. Wist u dat mensen met een gezonde leefstijl over het algemeen 30% minder kans hebben om dementie te krijgen? De helft van de Nederlanders weet dit niet. De bewustwordingscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’ wil de kennis hierover vergroten. Waarom wachten op een medicijn als je nu iets kunt doen om aan je hersengezondheid te werken? 

Door het naleven van leefstijladviezen zullen minder mensen dementie krijgen, ook al is niet precies te voorspellen wie wel en wie niet. Niet elk ziektegeval is te voorkomen. Maar elk mens die dementie bespaard blijft, is er één! 

Drie leefstijladviezen

Je kunt zelf veel doen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. Maastrichtse wetenschappers ontdekten dat drie leefstijladviezen centraal staan:

MijnBreincoach

Onderzoekers van het Alzheimer Centrum Limburg hebben de LIBRA-test ontwikkeld, waarmee het eigen risico op dementie in kaart kan worden gebracht. LIBRA is de Engelse afkorting van ‘LIfestyle for BRAin Health’ (leefstijl voor een gezond brein). Op basis van vragen over verschillende factoren, zoals alcoholgebruik, lichaamsbeweging, cholesterol, stemming, hoge bloeddruk, voeding, mentale stimulatie, obesitas (ernstig overgewicht), roken, hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en chronische nierziekte wordt het risico berekend. De testuitslag geeft aan waar mensen goed op score en waar er nog ruimte is voor een gezonder leefpatroon.  

Het veranderen van leefstijl is zeker niet makkelijk. Ter ondersteuning is de MijnBreincoach-app ontwikkeld. Deze app geeft inzicht in de eigen hersengezondheid (gebaseerd op de LIBRA score), en helpt vervolgens om kleine en haalbare stappen te zetten naar een gezondere leefstijl en daarmee gezondere hersenen.

Wil je inwoners een tool aanreiken om zelf aan de slag te gaan? Ga dan naar https://www.mijnbreincoach.eu/ of download de app MijnBreincoach in de appstore.

Vriend van de campagne

Met de campagne willen wij zoveel mogelijk inwoners van Flevoland bewust maken dat zij zelf iets kunnen doen om het risico op dementie te verkleinen. Help ons mee zodat deze boodschap zoveel mogelijk inwoners bereikt.