Ouder worden en voeding

Fit en vitaal ouder worden begint bij goed zorgen voor je
lichaam. Zo kan je de kans op chronische ziekten verlagen en het proces van botontkalking vertragen. Dit doe je onder andere door gezond te eten.

Tips bij 50+

Na je 50e verandert de behoefte van je lichaam. Om op
gezond gewicht te blijven kan het daarom nodig zijn om wat aanpassingen te doen in je voedingspatroon. Daarnaast kan je je lichaam met de juiste voeding ondersteunen om bepaalde verouderingsprocessen vertragen.
  

Wat is botontkalking?

Bij botontkalking worden je botten sneller afgebroken dan opgebouwd. Dit kan leiden tot osteoporose, een vergevorderde vorm van botontkalking. Je hebt dan meer kans op botbreuken. Botontkalking komt vooral voor bij vrouwen na de overgang, door hormoonveranderingen. Ook mannen krijgen op oudere leeftijd last van botontkalking.

Lees hieronder hoe je hiermee aan de slag gaat!

Gezond eten en drinken

Eten volgens de Schijf van Vijf zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het eten van groente en fruit verlaagt bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Ontdek wat de Schijf van Vijf inhoudt aan de hand van deze video.

Op gewicht blijven

Als je ouder wordt heb je iets minder eten nodig doordat je spiermassa afneemt en je misschien ook wat minder gaat bewegen. Gemiddeld heb je vanaf een jaar of 60 minder energie nodig. Blijf je hetzelfde eten als je gewend bent? Dan kun je langzaam aankomen. Ontdek op basis van jouw leeftijd en geslacht hoeveel jij kunt eten.

Vertraag botontkalking

Om je botten zo sterk mogelijk te houden is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Calcium is namelijk de voornaamste bouwstof voor botten. Vitamine D zorgt er op zijn beurt weer voor dat calcium goed wordt opgenomen in je lichaam. Afhankelijk van je leeftijd en geslacht wordt er daarom aangeraden om vitamine D bij te slikken.

Drink zo min mogelijk alcohol

De eventuele voordelen van matig alcoholgebruik wegen niet op tegen de nadelen. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken en in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol minder goed omdat bijvoorbeeld de nieren minder goed werken. Hulp bij het minderen? Ontdek de MAXX-app van het Trimbos-instituut.

Tips bij 70+

Naarmate je ouder wordt nemen spierkracht, spiermassa en botweefsel steeds verder af. Ook gaat de werking van je nieren achteruit. Je verbruikt minder energie en hebt daarom ook iets minder eten nodig. Het is hierdoor extra belangrijk dat wat je eet voldoende voedingstoffen bevat, zoals eiwit, vitaminen en mineralen. Na je 70ste is daarom ook van belang:  

Klik hier onder om meer te lezen over hoe je met bovenstaande tips aan de slag kan.