Valpreventie ketenaanpak
Professionals in welzijn en zorg kunnen helpen om valincidenten te verminderen. We hebben een stappenplan gemaakt om professionals te helpen begrijpen hoe zij bij kunnen dragen aan valpreventie. Ook staat er handige informatie in die de implementatie lokaal kan bevorderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze ouderen veilig blijven. Je leest er hieronder meer over.
Ketenaanpak Valpreventie
Wist je dat elke 4 minuten in Nederland een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt na een val?
In Flevoland verliezen jaarlijks bijna 70 mensen het leven als gevolg van een val. Maar liefst één op de drie 65-plussers heeft een verhoogd risico op vallen. Maar slechts 1,5% van de 70-plussers neemt deel aan valpreventieve interventies. Vallen heeft meerdere oorzaken en risicofactoren, dus valpreventie begint met het herkennen van het verhoogde valrisico en een gestructureerde aanpak.
In Flevoland werken we al hard aan het verbeteren van valpreventie. We doen dit onder andere via Flevoland Gezond & Wel en het programma Positief Ouder Worden. In deze netwerken zijn allerlei mensen vertegenwoordigd, vanuit zorg en welzijn, en we zetten ons samen in voor valpreventie. Er is landelijk veel informatie beschikbaar. In de ketenaanpak valpreventie hebben we alles op een rijtje gezet.