Mondgezondheid

Een gezonde mond is erg belangrijk voor de gezondheid en levensgeluk. Een goede mondgezondheid is van belang om goed te kunnen eten, maar voor sociale contacten.

Een slechte mondgezondheid heeft invloed op de algehele gezondheid. Het vergroot het risico op een longontsteking en hart- en vaatziekten. Met het ouder worden is een gezonde mond van belang.

Mondverzorging

Een goede mondverzorging is belangrijk voor de algehele gezondheid. 

Door twee keer per dag te poetsen met fluoride tandpasta kun je tandplak goed verwijderen. Hiermee voorkom je gaatjes, schimmelinfecties en ontstekingen. Ook zorgt het voor een frisse adem. Met een tandenborstel kom je niet in alle hoekjes en gaatjes. Gebruik aanvullende middelen voor de ruimte tussen de tanden, zoals ragers, tandenstokers en flosdraad.

De tong kan gereinigd worden met een tongschraper. Overleg met de tandarts of mondhygiëniste welk middel het beste bij je past en op welke manier je het beste de mond kunt schoonhouden.

Het belangrijk om het liefst twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor controle. Ook als u een volledige gebitsprothese heeft, dan is het verstandig om een keer per jaar naar de tandarts te gaan. 


Doe nu de mondzorgtest

Wil jij weten of jouw mond extra aandacht verdient. En wat jij zelf kan doen om je mondgezondheid te verbeteren? 

Ga dan hier naar de gratis test van ‘de mond niet vergeten’. 

De mond niet vergeten deelt kennis over het behoud van een gezonde mond bij het ouder worden. 

Poetsinstructiekaart

Er zijn speciale poetsinstructiekaarten door TNO Mondzorg ontwikkeld.  Druk op de knop om de instructiekaart voor eigen tanden, frame/ plaatje of kunstgebit te bekijken. Ook kunt u de thuiszorgmedewerker vragen om te ondersteunen bij het verzorgen van de mond. Wil je meer weten? Kijk dan op de website De mond niet vergeten