Mondgezondheid
Wat moet ik weten?
Bij gezond ouder worden hoort ook een gezond gebit. Als je ouder wordt eet je vaak anders en slik je meer medicijnen. Dat vraagt om een goede verzorging van je mond en gebit.
Met een gezonde mond en gebit kan je goed eten. Ook zie je er met een gezond gebit verzorgd uit. En zeker niet minder belangrijk: het voorkomt ook hart en vaatziekten of een longontsteking.
Wat kan ik zelf doen?
Als je twee keer per dag poetst met fluoride tandpasta, verwijder je tandplak. Zo voorkom je gaatjes, schimmelinfecties en ontstekingen. Ook zorgt het voor een frisse adem. Met een tandenborstel kom je niet in alle hoekjes en gaatjes. Gebruik daarom raggers, tandenstokers en flosdraad voor de ruimtes tussen de tanden.
Je kan je tong reinigen met een tongschraper. Heb je advies nodig? Je tandarts of mondhygiëniste kijkt graag samen met op welke manier je het beste de mond kunt schoonhouden.
Het is belangrijk, het liefst twee keer per jaar, naar de tandarts te gaan voor controle. Heb je een gebitsprothese? Dan is het goed om een keer per jaar naar de tandarts te gaan.
Doe de mondzorgtest
Wil jij weten of jouw mond extra aandacht verdient. En wat jij zelf kan doen om je mondgezondheid te verbeteren?
Ga dan hier naar de gratis test van ‘de mond niet vergeten’.
De mond niet vergeten deelt kennis over het behoud van een gezonde mond bij het ouder worden.
Poetshulp
Goed poetsen is belangrijk. Maar hoe doe je dat? Dat kan je zien op de speciale poetsinstructiekaarten van TNO Mondzorg. Wil je meer weten over mondzorg voor jezelf of een ander? Klik dan hier
Wie kan mij helpen?
Heb je hulp nodig of heb je vragen over jouw mondgezondheid? Dan zijn er verschillende professionals die je er bij kunnen helpen. Je kunt terecht bij je tandarts, mondhygieniste of thuiszorgverpleegkundige. Of klik op de button hieronder.