logo

Tour mondgezondheid door Flevoland

Helma Ario Soeriowardojo van GGD Flevoland zet zich actief in om de mondgezondheid van ouderen in Flevoland te verbeteren. Mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor de mond zelf, maar ook voor de algemene gezondheid. Ondanks de afronding van het project Flevotand Senior, blijft Helma vanuit het programma Positief Ouder Worden zich richten op het verbeteren van de mondgezondheid van ouderen, vooral voor de meest kwetsbare groep.

Haar inspanningen werden beloond met een prijs van de NVGd (Nederlandse Vereniging voor Gerontologie) voor het vergroten van kennis en bewustzijn over mondgezondheid bij ouderen. Dit werd beschouwd als opmerkelijk en een voorbeeld voor het land. De prijs resulteerde in wachtkamerfilmpjes. Om deze filmpjes op een aansprekende manier onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd de materialen die uit het project Flevotand Senior zijn voortgekomen, is er een bustour georganiseerd voor professionals door Flevoland.

Een bezoek werd gebracht aan welzijnsorganisatie De Schoor, waar meerdere voorlichtingssessies aan de ouderen zelf werden gegeven. Hierdoor kon een groot aantal ouderen in Almere worden bereikt, en er staan ook voorlichtingen gepland voor januari. Hierna werd de weg vervolgd naar een huisartsenpraktijk in Marknesse. Dit is een grote praktijk met meerdere huisartsen en POH’ers, waar mondzorg al onderdeel is van hun dagelijkse werkzaamheden. Om hen hierbij te ondersteunen, zijn ook hier de materialen en wachtkamerfilmpjes aangeboden. In het project Flevotand Senior was er een actieleergroep, waar Service Apotheek De Noordoostpolder aan deelnam. Zij hebben geholpen bij het ontwikkelen van de materialen en het testen onder de patiënten. Als dank voor hun inzet hebben zij meerdere materialen ontvangen om hier verder mee aan de slag te gaan. Het laatste bezoek vond plaats bij Icare, waar ik werd benaderd door Inez, een verpleegkundige in opleiding die haar afstudeerproject over mondgezondheid bij ouderen uitvoert, met name voor de kwetsbaren onder hen. Dit bood een mooie gelegenheid om haar ook deze materialen aan te bieden. Ook staat er binnenkort een voorlichting gepland om de medewerkers binnen Icare bewust te maken van het belang van goede mondverzorging.

Ben je als professional ook geïnteresseerd om mondzorg te integreren in je dagelijkse werkzaamheden en zoek je nog aanvullingen of tips? Dan ben ik bereid hierin mee te denken. Neem vooral een kijkje op onze website: www.positiefouderworden.nl/professionals.”