Wat moet ik weten?

Zo lang mogelijk fit, gezond en zelfredzaam te blijven, zodat je voor jezelf kan blijven zorgen. Dat wil toch iedereen? Een val kan dit in gevaar brengen. Jaarlijks stijgt het aantal mensen dat als gevolg van een ongelukkige val komt te overlijden.

In Flevoland rijden elke dag twee ambulances naar personen van 65 jaar en ouder vanwege een valincident. Een valongeval heeft veel impact op je zelfredzaamheid, het langer thuis blijven wonen en de kwaliteit van leven. Gelukkig kan je veel doen om het risico op een val te verkleinen!

Wat kan ik zelf doen?

Persoonlijke en omgevingsfactoren kunnen voor een val zorgen. Kleedjes stoeptegels of gladheid zijn voorbeelden van omgevingsfactoren.

Persoonlijke factoren kunnen zicht, kracht, balans, valangst, verminderde mobiliteit en medicijngebruik zijn. Door het nemen van bepaalde maatregelen en activiteiten kan je een val voorkomen. Bewegen en in beweging blijven helpt bij het voorkomen van vallen.

Zo ga je zelf aan de slag

Hieronder staan tips om zelf mee aan de slag te gaan om jouw conditie te verbeteren en aanpassingen die je zelf in je huis kan doen om het risico op een val te voorkomen.

Train je spierkracht en evenwicht

Train je spierkracht en evenwicht Door oefeningen te doen verbeter je het evenwicht en de spierkracht en hierdoor verklein je de kans op vallen. Oefen elke dag mee voor de TV met het programma “Nederland in Beweging”

Laat je medicijnen controleren

Laat je medicijnen controleren Sommige medicijnen kunnen voor bijwerkingen zorgen. Ze beïnvloeden de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Het is verstandig om regelmatig het medicijngebruik met de zorgprofessional te bespreken.

Eet lekker en voedzaam

Eet lekker en voedzaam Als je ouder wordt, veranderd de behoefte aan voeding. Genoeg voedingsstoffen zijn belangrijk om botten stevig te houden, gewrichten soepel en de spierkracht op peil te houden.

Draag passende schoenen

Draag passende schoenen Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de keuze van schoenen en pantoffels. Een goed passende Schoen verkleint de kans op een val. Controleer daarom uw schoenen.

Maak je huis veilig

De helft van alle valincidenten bij 65 plussers gebeurt in de eigen vertrouwde omgeving, of dat nu in huis of een instelling is. Met soms een paar kleine aanpassingen kunt u uw huis een stuk veiliger maken.

Controleer je ogen

Laat regelmatig uw ogen controleren bij een optometrist. Er is geen verwijzing van een huisarts nodig om een afspraak te maken. Via de website optometrie.nl vind je een optometrist in de buurt.

Laat je oren testen

Bent u slechthorend? Staat de tv harder dan gewenst of heb je moeite om mensen in de omgeving te verstaan? Doe een gratis gehoortest.

Weet jij of je een hoog risico hebt op vallen?

Laat een valrisicotest uitvoeren door een van de specialisten. Zo kom je te weten of je een verhoogt risico op vallen hebt. Druk op de knop en zoek een aanbieder van een valanalyse bij jou in de buurt.