Week van de valpreventie 2023

Deze week is het de nationale Valpreventieweek. Graag vragen wij extra aandacht voor valpreventie om het risico op vallen snel te signaleren. Dat is de eerste stap in het voorkomen van valongevallen.. Bijzonder is dat gemeenten sinds dit jaar de verantwoordelijkheid hebben gekregen om de ketenaanpak voor thuiswonende ouderen in te richten. Samen met veel partijen wordt in Flevoland al langer op ingezet om de valpreventiezorg te verbeteren. Valpreventie is alleen succesvol als we hierin samenwerken. Het gaat om het vroegtijdig herkennen van risico’s op vallen, maar ook goede, bestaande en erkende valpreventieprogramma’s gebruiken om vallen bij ouderen in Flevoland te voorkomen.

Gratis e-learning

Voor professionals lanceert VeiligheidNL een e-learning ‘Opsporen van valrisico bij ouderen’. We kunnen allemaal een rol spelen in de keten. In de gratis e-learning leer je hoe je valrisico kan opsporen, samen te werken met andere professionals voor de juiste vervolgstappen en in gesprek te gaan met ouderen over valpreventie. Het opsporen van valrisico bij ouderen is de eerste stap in het voorkomen van valongevallen. Klik hier om naar de gratis e-learning te gaan. 

Voorlichtingsmateriaal valpreventie voor ouderen

Om ouderen bewust te maken van hun valrisco ontwikkelde VeiligheidNL verschillende communicatiematerialen. Gemeenten en (zorg) professionals kunnen deze inzetten bij het geven van voorlichting over valpreventie. Klik hier voor de communicatiematerialen. 

Aanbod

Ben je op zoek naar aanbod in de provincie Flevoland? Kijk dan op de sociale kaart waar per gemeente aanbod te vinden is van erkende interventie zoals  In Balans, Otago, Vallen Verleden Tijd of andere activiteiten die bijdragen aan het verminderen van het valrisico? Klik dan hier voor de sociale kaart.