Valrisicotest

Weet jij of je een hoog risico hebt op vallen? Deze vraag kan je eenvoudig beantwoorden door de twee vragen van de risicotest te beantwoorden. 

Bepaal of je een verhoogd risico hebt om te vallen

Weet jij of je een hoog risico hebt op vallen?  Deze vraag kan je eenvoudig beantwoorden door de twee vragen van de risicotest te beantwoorden.

Wil je hulp bij het afnemen van de valrisicotest? Klik hier voor aanbieders die een valrisicotest kunnen afnemen.

Heb je een verhoogd risico om te vallen.? Laat dan een valanalyse doen om te bepalen wat nodig is om de kans op een val te verkleinen. 

Wat is een valanalyse? 

Via een aantal tests wordt in kaart gebracht wat bij jou mogelijke risico’s zijn. Bijv oogproblemen, medicatiegebruik, duizeligheid, veiligheid in huis, problemen met lopen en evenwicht. Na een valanalyse krijgt u advies wat u zelf kunt doen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld verwwezen worden naar  een valpreventieprogramma, dieetiste, oogarts of ergotherapeut valpreventie

Een valanalyse wordt meestal uitgevoerd door fysiotherapeuten, ergotherapeuten of de praktijkondersteuners van de huisarts of wijkverpleegkundige. Bekijk hier de aanbieders die een valanalyse kunnen uitvoeren. 

Valrisiotest (klik voor grote versie)

Je hebt geen verhoogd risico

Tip 1: Samen bewegen is leuker

Welzijnsorganisaties bieden beweegactiviteiten aan waar je aan mee kunt doen.

Tip 2: Kom in beweging

tijdens Nederland in beweging om 09.30 uur op NPO2 en om 10.15 uur op NPO1.

Tip 3: Laat je testen

Gelukkig kun je veel doen om het risico op een val te verlagen. Een valincident doet pijn en is geen prettige ervaring. Vaak houd je er lichamelijk letsel en angst aan over. Bij ouderen komen er dikwijls nog complicaties bij waardoor valpreventie nog belangrijker is.