logo

GEMEENTEN | Webinar RIVM voor gemeenten en GGD-en; betrek inwoners voor gedragen gezondheidsbeleid

Webinar Betrek inwoners voor gedragen gezondheidsbeleid

Betrokken inwoners zijn essentieel voor succesvol lokaal gezondheidsbeleid. Alleen als je hen betrekt in de verschillende beleidsfasen, creëer je een aanpak die goed aansluit bij de doelgroep. Zo groeit het draagvlak, de betrokkenheid bij de wijk en het vertrouwen in het gemeentelijk bestuur. Meer weten over hoe je inwoners bereikt, wat de beste manier is om hen te betrekken en wat je juist niet moet doen?

Doelgroep
Exclusief
beleidsmedewerkers gemeenten en GGD-en.

 

Programma

  • Inwoners betrekken in gezondheidsprogramma’s en interventies kan op verschillende manieren. Hoe maak je hierin een keuze en hoe pak je het vervolgens aan? En wat zijn veelgemaakte fouten? Marja de Jong, adviseur publieke gezondheid bij GGD IJsselland en onderzoeker Wageningen University, schetst wat we hier over weten vanuit de wetenschap en haar ervaringen met inwonersparticipatie in diverse programma’s.
  • In korte filmpjes geven inwoners antwoord op de vragen:  wat is jouw tip voor beleidsmakers bij gemeenten die graag inwoners willen betrekken, wat moeten zij vooral wèl doen? En wat werkt niet, en moeten ze dus vooral niet doen?
  • Gemeente Leiden stelde in co-creatie met inwoners en lokale partners de integrale wijkgerichte gezondheidsaanpak ‘Stevenshof Vitaal’ op. Met daarbij Positieve Gezondheid als uitgangspunt. Marnix Kelfkens, beleidsadviseur gezondheidsbeleid, laat zien hoe hun inwoners in verschillende beleidsfasen betrokken waren bij ‘Stevenshof Vitaal’. Ook hoort u wat het loslaten van aanbodgericht denken de gemeente en haar inwoners heeft opgeleverd.
  • In de GO!-methode staat het bewonersgesprek centraal. Theo van Alphen, adviseur Gezonde Omgeving (GO!), legt uit op welke manier ze in Noord-Nederland samen met inwoners de leefomgeving in dorpen gezonder inrichten. Wat zijn de opbrengsten voor inwoners en beleidsmakers?
  • Tot slot, deelt Hanneke Lakenvelt-Verbree, adviseur RIVM, praktische tips en instrumenten waarmee u in uw gemeente aan de slag kunt gaan. Ook hoort u hoe het RIVM u op maat kan ondersteunen bij uw lokale gezondheidsvraagstuk

 

Aanmelden
Meld je snel aan voor het webinar van het RIVM.

 

Organisatie
Rivm

Date

29 sep 2022
Expired!

Time

13:00 - 14:15

Kosten

Gratis

Locatie

Online

Organisator

GGD Flevoland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *