logo

PROFESSIONALS | Workshop voorkom vallen in gemeente Dronten

Workshop “Voorkom vallen”

voor vrijwilligers, welzijnswerkers en medewerkers uit het sociaal domein die met of bij de doelgroep senioren werken in de gemeente Dronten. 

Wist je dat er elke 5 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt na een valongeval? Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Ook in de Dronten zijn we daarom gestart met valpreventie en het inrichten van een ketenaanpak. Opsporing van verhoogd valrisico is binnen die keten een belangrijke eerste schakel.

Tijdens de workshop wordt kort besproken/geleerd welke fysieke en functionele veranderingen de mens ondergaat als deze ouder wordt en hoe deze in relatie staan met de risicofactoren die een verhoogd valrisico kunnen veroorzaken. Denk aan veranderingen qua houding, staan en gaan en hoe men opstaat uit een stoel.

Ook worden summier de veranderingen m.b.t. organen en zintuigen en hoe deze kunnen leiden tot een verhoogd valrisico besproken. Aan bod komen ook de cijfers en feiten (up to date) omtrent valincidenten bij ouderen en worden de gevolgen (lichamelijk, psychisch, sociaal, financieel en voor de mantelzorgers) besproken. De 13 risicofactoren (intrinsiek en extrinsiek) worden besproken en er worden mogelijke oplossingen en adviezen aangereikt om deze risico’s te verlagen.

Er wordt aandacht besteed aan de valrisicotest om een verhoogd valrisico te signaleren en wat de te nemen vervolgstappen zijn en men leert beter te observeren en de observatie te interpreteren. Dit alles om ouderen zo lang mogelijk veilig te kunnen laten functioneren in hun eigen omgeving.

Workshopleider: Marjolein Kuijt, hoofddocent valpreventie VeiligheidNL

Datum: Donderdag 21 december

Tijdstip: Van 13:30 tot 16:30 uur

Kosten: Gratis

Locatie: Gemeentehuis. De Rede 1, 8251 ER, Dronten

Aanmelden: mail naar positiefouderworden@ggdflevoland.nl o.v.v. ‘Workshop voorkom vallen Dronten’

Let op: beperkt aantal plekken beschikbaar en alleen voor vrijwilligers en professionals werkzaam in het sociaal domein in de gemeente Dronten.
Toelating op basis van volgorde van aanmelding.

 

Date

14 dec 2023
Expired!

Time

13:30 - 16:30

Kosten

Gratis

Locatie

Gemeentehuis. De Rede 1, 8251 ER, Dronten

Organisator

Gemeente Noordoostpolder & GGD Flevoland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *