Mondgezondheid

Ouder worden heeft invloed op ons lichaam en op ons gebit. Doordat onze eetgewoonten veranderen naarmate we ouder worden en we vaak meer medicijnen slikken, is het van groot belang dat we door al deze veranderingen ook ons gebit goed blijven verzorgen. Ook bij het dragen van een kunstgebit is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan.

Mondgezondheid van ouderen

Mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor de mond, maar voor de algehele gezondheid. Ook bij het dragen van een kunstgebit is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. Veel voorkomende problemen bij het ouder worden zijn tandbederf, ontstekingen van het tandvlees en kaakbot en aandoeningen van de slijmvliezen.

Er is een relatie tussen mondgezondheid en ziektes als diabetes mellitus, cardiovasculaire aandoeningen [CVA], dementie, longontsteking, de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten. Het gebruik van medicatie brengt een extra risicofactor voor de mondgezondheid met zich mee, omdat onder invloed van veel medicijnen de speekselproductie afneemt. De natuurlijke bescherming van het speeksel vermindert en de kans op een droge mond wordt groter.

Een gezonde m​ond

Een gezonde mond betekent dat het tandvlees, het gehemelte en de tong lichtroze zijn van kleur, dat het tandvlees niet bloedt bij aanraking en het tandvlees niet gezwollen is. Verder is een mond gezond als er geen pijn wordt ervaren, er geen breuken zitten in tanden of kiezen, de mond niet ruikt, vochtig is en er geen zwellingen, puistjes of zweertjes in de mond of op de lippen zitten.

Mondzorg

Houd de mond gezond door dagelijks tanden en kiezen te poetsen en de mondholte te reinigen. Hiermee worden gaatjes en tandvleesontstekingen voorkomen en worden bacteriële infecties verkleind. Verder is het belangrijk om ook het kunstgebit regelmatig te reinigen.

Mondzorg houdt ook in het preventief voorkomen van problemen, een diagnose stellen bij problemen en het laten uitvoeren van tandheelkundige behandelingen. Voor thuiszorgmedewerkers is een folder ontwikkeld met handige checklists en tips.

Klachten

Klachten die bij het kauwen, praten en slikken optreden, beïnvloeden onze kwaliteit van leven. Ze leiden tot veranderingen in eetgewoonten en veroorzaken problemen met sociale contacten, bijvoorbeeld door een vieze smaak of andere smaakstoornissen, een slechte adem en pijn.

Kunstgebit (gebitsprothese)

In Nederland draagt ongeveer driekwart van de ouderen van 65 jaar en ouder een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese [kunstgebit]. Dit aantal wordt steeds kleiner. Als het kaakbot kleiner wordt, kan een kunstgebit los gaan zitten. Het is van belang om regelmatig naar de tandarts te gaan om beschadigingen aan het mondslijmvlies te voorkomen.